sobota, 14 stycznia 2012

Wiśniak

Składniki

Biszkopt:

Polecam z mojego przepisu  
 http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis33077.html     
lub taki, jaki Wam wychodzi najlepiej


Krem:

1 opakowanie galaretki wiśniowej
1 opakowanie budyniu wiśniowego bez cukru, ewentualnie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
50 dkg wydrelowanych wiśni (najlepiej świeżych), ale mogą być i z   kompotu
2 szkl. kompotu wiśniowego
2 jajka
1/2 szkl. cukru pudru
1 kostka margaryny lub masła (najlepiej Kasia)

Polewa:

gotowa polewa czekoladowa  lub własnej roboty

moja jest taka: 2 łyżki masła stopić i zagotować z 4 łyżkami cukru, 3 łyżkami kakao i 4 łyżkami słodkiej śmietany



Ponadto:

wiórka kokosowe lub posypka



Przygotowanie


      
                       
Krem:

Połowę kompotu zagotować i rozpuścić galaretkę, w drugiej połowie kompotu rozprowadzić budyń. budyń wlać do kompotu z galaretką i to zagotować na wolnym ogniu ciagle mieszajac, aż zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia, tylko żeby nie był za zimny.
Należy pamiętać, że galaretka będzie tężeć i jeśli przy ucieraniu budyniu z margaryna dodamy zbyt zimny to w masie mogą powstać grudki.

                        
Tak wygląda budyń ugotowany na galaretce.



Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, a następnie dodajemy po trochu masy wiśniowej ciągle miksując. Na koniec dodajemy wydrelowane wiśnie i białka ubite na sztywna pianę delikatnie mieszając łyżką na jednolitą masę.

Biszkopt przecinamy na 2 części:  na spodnie wykładamy krem i przykrywamy drugą częścią placka. Na wierzch wylewamy polewę i dekorujemy wiórkami kokosowymi lub posypką.



UWAGA !!!
Przepis jest na ciasto z tortownicy. Jeśli ktoś chce zrobić placka w większej blaszce należy podwoić składniki kremu, wówczas wyjdzie taki jak ten na zdjęciach.

                  


Przepis otrzymałam od znajomej. Cały urok jest w masie, która wręcz rozpływa się w ustach....jest delikatna i puszysta..choć na budyniu. Jak tylko spróbowałam to ciasto...od razu poprosiłam o przepis.....i zapragnęłam podzielić się nim
z Wami. Polecam i życzę smacznego :-)

                          

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz