wtorek, 31 stycznia 2012

Tiramisu a la calabrese

Składniki

 500g serka mascarpone
30 dkg biszkoptów
200 ml mocnego naparu z kawy
150 ml amaretto
300 ml śmietanki 36 %
5 żółtek
5 łyżek cukru pudru
4 łyżki kakao
Łyżka kawy w proszku np ricore



Przygotowanie

Śmietankę ubić z 1 łyżką cukru pudru
Żółtka ucierać z pozostałym cukrem pudrem aż zrobi się gładka biała masa.Wlać do masy 50 ml  amaretto.Dodawać pomału po łyżce serek mascarpone i ucierać aż otrzymamy gładką masę.Następnie dodać łyżkę kawy i utrzeć.
Kawę wymieszać z resztą likieru
Biskszkopty namaczać w kawie z obu stron i układać ściśle koło siebie w naczyniu.Na to wyłożyć połowę masy z serka mascarpone i żółtek.namaczać kolejną partię biszkoptów  układać ściśle na masie.Na to wyłożyć pozostałą połowę masy.Następnie na masę z serka powolutku wyłożyć ubitą śmietanę i wygładzić powierzchnię.Kakao wsypać do miseczki i przez sitko posypać na wierzchu śmietany.
Wstawiamy deser na kilka godzin do lodówki.Najlepiej jak przeczeka tam całą dobę wtedy biszkopty zmiękną i przejdą smakiem masy.
Wczoraj wg tego przepisu który dał mi mój partner Włoch zrobiłam pierwszy raz w życiu tiramisu i zaproszeni goście nie mogli wyjść z podziwu.Tak więc fotkę wstawię następnym razem ponieważ wszystko zostało w takim tempie zjedzone ze nie zdążyłam chwycić za aparat.
Pozdrawiam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz