czwartek, 1 grudnia 2011

Zupa rybna z papryką i pomidorami

Składniki

- 1/2 kg filetów z ryby najlepiej słodkowodnej (lin, szczupak, karp) ale ja polecam pangę
- 3 średnie cebule
- 2 średnie marchewki
- kawałek selera
- ząbek czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka pomidorów pelati (bez skórki)
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku




Przygotowanie

1. Rybę kładziemy na dno sporego garnka.
2. Na nią kładziemy cebulę pokrojoną w plasterki i posiekay czosnek.
3. Następnie na to ścieramy na tarce o grubych oczkach marchewkę i selera.
4. A na sam wierzch kładziemy pokrojną w paseczki paprykę.
5. Zalewamy 1,5 l wody i zagotowujemy. Gdy zacznie się gotować doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na małym ogniu 1 godzinę.

A po tym czasie...
6. ...wyjmujemy rybę a dodajemy pomidory w raz z zalewą, 2 łyżeczki słodkiej papryki i ok. 1/3 łyżeczki ostrej (oczywiście jeżeli ktoś lubi może dodać więcej, lub mniej, lub w ogóle).
7. Wszystko razem dokładnie miksujemy, doprawiamy do smaku, wrzucamy nieweilkie kawałki ugotowanej ryby i doprowadzamy do zagotowania.

Podajemy...
8. ...posypaną natką i z grzankami (najlepiej czosnkowymi).



przepis pochodzi z miesięcznika "Moje gotowanie"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz