niedziela, 25 grudnia 2011

Ciasto marmurkowe

Składniki

- 250 g margaryny lub masła


- 1 słoik wiśni z kompotu lub drylowanych


- 200 g cukru


- 5 jaj


- 400 g mąki  


- 2 łyżeczki proszku do piezcenia


- 6 łyżek mleka


- 2 łyzki kakao


- 2 łyżki wiórków kokosowych


Standartowa forma do pieczenia ciasta ,wytłuszczona lub wyłożona papierem do pieczenia .





Przygotowanie

 

Tłuszcz z cukrem miksujemy na puszystą masę .

Stopniowo wbijamy po 1 jajku , następnie mąka z proszkiem a na koniec wlewamy mleko .

Ciasto dzielimy na 2 cześci , do jednej dodajemy kakao i 2 łyzki mleka , do białej wiórki kokosowe .

Na dno formy wykladamy ciemne ciasto , przykrywamy jasnym . Wbijamy widelec w kilku lub kilkunastu miejsach i okręcamy kilkakrotnie ( lewo lub prawo co wam fantazja podpowie )

Na wierzch kładziemy wiśnie .

Piezczemy w temp .180 C  (z termoobiegiem 160 - 150 C ) ok godz .

Próba patyczkowa jak najbardziej potrzebna .

Dekoracja ciasta według własnego smaku ( polewa czekoladowa , lukier biały lub cukier puder z siteczka )

  Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz