poniedziałek, 26 grudnia 2011

Mazurek sułtański

Składniki

6 jajek, 30 dag cukru, 30 dag mąki, 20 dkg jasnych rodzynek,10 dag rodzynek sułtańskich (małe, ciemne) i 20 dag jasnych, lub ostatecznie 30 dag jasnych rodzynek, po 20 dag migdałów, fig, skórki pomarańczowej smażonej w cukrze.



Przygotowanie

Ubić na parze cukier z żółtkami, a gdy zgęstnieje zdjąć z pary i stopniowo dodawać mąkę - cały czas ubijając. Obrane z łupin migdały, figi i skórki drobno posiekać, rodzynki sparzyć wrzątkiem i razem ze sztywną pianą z białek dodać do ciasta pozostawiając około 1 łyżki do przybrania. Delikatnie wymieszać. Wysmarowaną masłem blachę oprószyć mąką, rozprowadzić równą warstwę ciasta. Wstawić do ciepłego piekarnika (ok 150 stopni , piec ok. 20-30 minut na małym ogniu. Po ostudzeniu ozdobić wierzch pozostawionymi bakaliami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz