czwartek, 1 grudnia 2011

Piersi kurze po chińsku

Składniki

1 kg piersi z kury 
2 łyżki wódki 
3 łyżki sosu sojowego 
1/2 szklanki oleju 
3 papryki czerwone 
1 paprykę zieloną 


Sos: 
1 łyżeczka wódki 
1 łyżka sosu sojowego 
1 łyżeczka cukru 
1/2 łyżeczki imbiru
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej



Przygotowanie

Piersi z kury pokroić w słupki (2x1 cm, zalać wódką i sosem sojowym. Odstawić do lodówki (najlepiej na noc).  Na dużą, głęboką patelnię wylać 1/2 szklanki oleju i smażyć mięso ok. 2 min. Wyjąć łyżką cedzakową. Paprykę pokroić w słupki i też podsmażyć na oleju ok. 2 min. Składniki sosu wymieszać i zalać mięso z papryką. Podawać z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz