wtorek, 6 grudnia 2011

rafaello - by runaway

Składniki

<!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:"Cambria Math"; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:238; mso-generic-font-family:roman; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-1610611985 1107304683 0 0 159 0;} @font-face {font-family:"Arial Narrow"; panose-1:2 11 6 6 2 2 2 3 2 4; mso-font-charset:238; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:647 2048 0 0 159 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman","serif"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} .MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; font-size:10.0pt; mso-ansi-font-size:10.0pt; mso-bidi-font-size:10.0pt;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

biszkopt:

4 jajka

5/6 szklanki cukru

4 łyżki oleju

1 szklanka mąki pszennej

1 budyń śmietankowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

¼ szklanki przegotowanej wody

 

masa 1:

2 budynie kokosowe

cukier (do budyniu)

mleko (do budyniu)

50g wiórków kokosowych

50g płatków migdałowych

 

masa 2:

400ml śmietany 30%

śmietan fix

2 tabliczki białej czekolady

50g wiórków kokosowych

50g płatków migdałowych

 

krakersy lub herbatniki





Przygotowanie

<!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:"Cambria Math"; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:238; mso-generic-font-family:roman; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-1610611985 1107304683 0 0 159 0;} @font-face {font-family:"Arial Narrow"; panose-1:2 11 6 6 2 2 2 3 2 4; mso-font-charset:238; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:647 2048 0 0 159 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman","serif"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} .MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; font-size:10.0pt; mso-ansi-font-size:10.0pt; mso-bidi-font-size:10.0pt;} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

biszkopt:

Białka ubić z cukrem, dodać resztę składników. Piec ok. 30 minut w temp. 150 stopni w średniej wielkości (26cm średnicy) okrągłej blaszce.

 

masa 1:

Ugotować budynie, ostudzić, wsypać wiórki i płatki

 

masa 2:

Ubić śmietaną. Dodać fix. Roztopić czekoladę, ostudzić i dodać do bitej śmietany. Wsypać wiórki i płatki.


Na biszkopt wylać masę budyniową, na niej ułożyć herbatniki, a na herbatnikach wyłożyć masę śmietanową. Można posypać czekoladą startą na drobnych oczkach tarki lub wiórkami kokosowymi.



Wg niektórych osób już sam biszkopt z tego ciasta jest rewelacyjny, więc jeśli ktoś lubi takie ciasto to polecam do kawy zrobić nawet sam biszkopcik, ewentualnie polany czekoladą. Choć oczywiście łasuchy na pewno nie zrezygnują ze słodkiej masy

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz