piątek, 23 grudnia 2011

Śliwkowa inspiracja

Składniki

Biszkopt kakaowy:



6 jajek
6 łyżek zimnej wody
6 łyżek cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
5 łyżek mąki
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa śliwkowo - czekoladowa:



3 słoiki powideł śliwkowych
1 tabliczka gorzkiej czekolady
3 galaretki wiśniowe

Krem:



0,5 litra mleka
3 łyżki cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 kostka margaryny

Dodatkowo:



1 gotowa polewa czekoladowa
ok. 80 dag śliwek
spirytus
cukier






Przygotowanie

Na wstępie chciałam zaznaczyć, że nazwa przepisu nie jest przypadkowa, ponieważ inspiracją do stworzenia tego ciasta był dla mnie przepis: http://www.wielkiezarcie.com/recipe61878.html

Ciasto na dużą blachę

Wykonanie:

Śliwki kroimy w drobną kostkę, posypujemy cukrem i zalewamy spirytusem. Ja dałam 5 łyżek spirytusu i 2 łyżki cukru. Jeśli natomiast ktoś chce by owoce były bardziej "aromatyczne", może śmiało dodać więcej . Mieszamy i odstawimy na noc.

Biszkopt kakaowy:

Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy 6 łyżek wody i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, w następnej kolejności żółtka, mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem blachę. Pieczemy 25 minut w temperaturze
180 - 200 stopni.

W ten sposób przygotowuujemy DWA biszkopty (drugi pieczemy z takiej samej ilości składników). 

Po upieczeniu oba biszkopty nasączamy syropem, który śliwki "puściły" w nocy.

Masa śliwkowo - czekoladowa:

Do garnka dajemy powidła, podgrzewamy. Gdy masa zacznie sie gotować zdejmujemy z ognia o dodajemy gorzką czekolade. Powoli i dokładnie mieszamy by nam się czekolada dobrze rozpuściła i by nie bylo grudek. Następnie wsypujemy galaretki wiśniowe i mieszamy do rozpuszczenia galaretek. Masę studzimy.

Gdy masa będzie tężeć wylewamy ją na pierwszy placek biszkoptowy, i zostawiamy do całkowitego stężenia (można włożyc do lodówki by przyspieszyć ten proces).

Krem:

Z podanych składników gotujemy budyń. Gdy ostygnie miksujemy go z margaryna.

Wykończenie:

3/4 kremu wykładamy na masę śliwkowo - czekoladową. Następnie układamy śliwki moczone w alkoholu (trochę śliwek zostawiamy na wierzch ciasta). Przykrywamy całość drugim plackiem biszkoptowym. Wierzch smarujemy pozostałym kremem i układamy resztę śliwek. Całość polewamy polewą czekoladową (rozpuszczoną w kąpieli wodnej) tworząc esy - floresy.


Smacznego






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz