niedziela, 18 grudnia 2011

Roladki z boczku pieczone na warzywach kasiuli

Składniki

Przepis na ok 18 szt. roladek z boczku:
ok 800 g surowego boczku
ok 4 łyżki powideł śliwkowych
2 cebule
garść suszonych grzybów
pieprz
vegeta

Pieczone warzywa:
5 ziemniaków
3 marchewki
pieprz
vegeta
ewentualnie zioła


Roladki z boczku można samodzielnie piec i traktować jako pyszną przekąskę.




Przygotowanie

Mięso kroimy na cienkie plastry, rozbijamy:
Każdy plaster mięsa doprawiamy pieprzem, vegetą i smarujemy powidłami. Następnie na koniec każdego plastra kładziemy kawałek cebuli i kawałek grzybka. Delikatnie zwijamy, dociskamy. Spinamy wykałaczką.
Obrane ziemniaki i marchewki tniemy na cienkie plastry. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy plastry ziemniaków. Posypujemy pieprzem i vegetą (ewentualnie ziołami).
Na ziemniakach układamy plastry marchewek. Na marchewki układamy roladki z boczku.
Pieczemy pod przykryciem ok 45 min (180 stopni).Odkrywamy i pieczemy ok 5 min, tak by boczek ładnie nam się zarumienił.
Warzywa upieką się w soku z boczku, dzięki powideł nabiorą słodkawego posmaku.  
Pyszny obiadek z jednego "naczynia".


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz