sobota, 3 grudnia 2011

Monte bananowe

Składniki

Biszkopt;
* 6 jajek
* łyżeczka proszku do pieczenia
* 1,5 szklanki mąki
* 1 szklanka cukru
* 3 łyżki kakao




Krem;
* budyń śmietankowy
* łyżka mąki pszennej
* łyżka mąki ziemniaczanej
* 0.5 l. mleka
* 3 łyżki cukru
* opakowanie śmietany 30%
* 2 żółtka
* 1,5 k. margaryny lub masła
* 4 banany




Polewa;
* 0.5 kostki margaryny
* 4 łyżki kakao
* 5 łyżek cukru
* łyżka wody
* 2łyżki śmietany 30%



Przygotowanie



Biszkopt; Białka ubić ze szczyptą soli,wsypać cukier. Pod koniec ubijania dodać żółtka, wsypaćmąkę, proszek i kakao i lekko wymieszać. Piec ok 25 min w temp 180*. Gdy będzie zimny przekroić na pół.

Krem; Wpół szk.mleka roztrzepać budyń, żółtka, obie mąki, resztę mleka zagotować z cukrem, wlać roztrzepaną mieszankę i ugotować budyń.Wystudzić. Śmietanę ubić a 2 banany pokroić w kostkę, pozostałe 2 w talarki. Margarynę ubijać z budniem po czym na koniec dodawać po łyżce śmietany im mniej na początku tym lepiej i mixować na najwolniejszych obrotach. Podzielić na 2 części, do 1 dodać pokrojone w kostkę banany

Polewa; Margarynę rozpuścić,dodać resztę składników i wystudzić.
Przełożenie; Na 1 część biszkoptu wyłożyć masę z bananami, Przykryć 2 częścią biszkoptu,oblać polewa i poukładać pokrojone w talarki banany,na to dać 2 część masy, opruszyć czekoladą lub oblać polewą i wstawić do lodówki. Najlepiej konsumować na drugi dzień Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz