poniedziałek, 19 grudnia 2011

Kluski krojone

Składniki

40 dkg mąki
2 jajka
5 dkg masła
sól
woda





Przygotowanie

Z mąki i jajek zagnieść ciasto, dodając tyle wody , aby było sprężyste. Ciasto rozwałkować cieniutko na grubość około 2 milimetry i zostawić do przeschnięcia na ok 20 minut.
Po tym czasie ciasto posypać mąką, pociąć w pasy szerokości  5 cm i układać jeden na drugim.Pokroić na półcentymertrowej szerokości kluski i rozsypać na stolnicy  przesypując mąką. Zagotować i osolić wodę, wrzucić kluski, zamieszać i gotować od zawrzenia wody 5 minut.
Odcedzić, przelać gorącą wodą i wymieszać z masłem, co zapobiega sklejaniu się klusek.



                                 SMACZNEGO!!!! 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz