sobota, 17 grudnia 2011

Pieczarki a la Ola

Składniki

50 dkg pieczarek
3 duże cebule
sól
pieprz
200 ml wysokoprocentowej śmitany
olej




Przygotowanie

Cebule zeszklić na oleju.
Pieczarki pokroić w średniej wielkości kawałeczki i dodać do cebuli.
Po ok. 10 minutach posolić i popieprzyć.Nie ma sensu solić wcześniej, ponieważ wtedy pieczarki od razu oddadzą sok i zamiast się przysmażyć zaczną się w nim gotować.
Kiedy pieczarki nabiora odpowiedniej miękkości ( zależnej od indywidualnych gustów), dodać śmietanę.
Napisałam "wysokoprocentową", gdyż może to być dowolna śmietanka w przedziale między 18% a 30%.Wszystko zależy, czy osoba gotująca jest akurat na diecie


Doprowadzić do zagotowania się potrawy, ale wyłączyć kuchenkę odpowiednio szybko, żeby śmietana się nie ścięła.
Doskonałe jako dodatek do placków ziemniaczanych, naleśników albo zamiast sałatki do obiadu.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz