czwartek, 22 grudnia 2011

pulpety w sosie pomidorowym

Składniki

PULPETY:

1kg mięsa mielonego
1 średnia kapusta biała
2 duże marchewki
1 duży seler
2 duże pietruszki
1 natka pietruszki
1 duża cebula
2 surowe jaja
1,5 szklanki kaszki mannej
mąka
olej
wegeta,sól,pieprz,magi do smaku

SOS POMIDOROWY:
3-4  l wody
2 koncentraty pomidorowe
kostki rosołowe
mąka
liść laurowy,ziele angielskie wegeta,sól ,pieprz,trochę cukru





Przygotowanie

PULPETY:
Warzywa umyć ,potrzeć na tarce na dużych oczkach,odcisnąć sok z warzyw.Dodać mięso ,pokrojoną cebulę , natkę pietruszki,jajka,kaszę manną i przyprawy.Wszystko razem wymieszać i formować kulkiJeśli masa jest zbyt żadka dosypać kaszy..Klopsy obtoczyć w mące i smarzyć na oleju na zloty kolor.Gdy ostygną wrzucić do garnka z sosem.

SOS:
Z wymienionych składników ugotować sos i zagęścić mąką.

Klopsy najlepiej smakują na drugi dzień. Podawać z ziemniakami lub z ryżem ja osobiście wolę z chlebem.

Życzę smacznego !!!!!

PYCHA !!! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz