niedziela, 10 czerwca 2012

Zapiekanka ziemniaczana wg M&Ł

Składniki

Na dużą blachę:


6-7 dużych ziemniaków
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
mrożonka warzywna (ja używam zwykłą mieszankę warzywna na zupę jarzynową 7 warzyw) można takrze samemu skompletować mieszankę świerzyw warzyw (bez ziemniaków)
25 dag sera żółtego
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
1 czerwona papryka
słoik sosu słodko - kwaśnego (kupny lub własnej roboty)
2 cebule
kostka rosołowa
przyprawy: warzywko, pieprz, majeranek, czosnek granulowany, suszona pietruszka, papryka słodka i ostra
tłuszcz to smażenia




Przygotowanie

   ziemniaki obieramy ze skorki i gotujemy w osolonej wodzie na rozgrzany tłuszcz wsypujemy mięso mielone, dodajemy kostkę rosołową, podsmażamy, przyprawiamy obficie majerankiem, pieprzem i paprykami do mięsa dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy, aż zmięknie następnie wsypujemy mieszankę warzywną i pokrojoną w paseczki paprykę, smażymy aż warzywa zmiękną, podlewamy czasem wodą, aby się nie przypaliło następnie dodajemy kukurydzę i fasolę, smażymy aż wyparuje nadmiar wody, przyprawiamy do smaku warzywkiem, czosnkiem granulowanym i pietruszką blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na niej ugotowane i pokrojone w talarki ziemniaki, na ziemniaki wsypujemy połowę sera żółtego, a na to cała zawartość patelni (mięso z warzywami), na to posypujemy resztą seta i polewamy z wierzchu sosem słodko - kwaśnym wstawiamy blachę do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 200oC na ok. 25 min. Zapiekanka najlepiej smakuje na kolejny dzień. Polecam:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz