sobota, 2 czerwca 2012

Śledzie w musztardzie

Składniki



8 sztuk gotowych filetów ze śledzia, tzn wymoczonych do marynowania, jeśli to możliwe, najlepiej aby były z Islandii
2 lyzki miodu  płynnego
4oo ml  kwaśnej śmietany niepełnotłustej
8 łyżek stołowych majonezu
2 łyżeczki posiekanego koperku
4 łyżki stołowe słodkiej musztardy
2 łyżeczki musztardy francuskiej Dijon

Na zdjeciu przystawka z roznych marynowanych sledzi.Ten na prawo to w musztardzie.



Przygotowanie

Opłukać śledzie, pokroić na skośne kawałki (takie w samraz do nabicia na widelec), osuszyć. Wymieszać dokładnie śmietanę , dodac majonez, wymieszac z musztardami i miodem, dodać posiekany koperek. Włożyć śledzie, delikatnie wymieszać, żeby śledzie byly w sosie. Wstawić do lodówki, śledzie będą gotowe na drugi dzień.
Do wszystkich rodzajów śledzi podaje sie w Szwecji gotowane, gorące, suche ziemniaki posypane koperkiem. Nawet na przystawkę.

smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz