czwartek, 14 czerwca 2012

Kanie na wigilijny stół

Składniki

kanie
mąka
jajka
1 mały przecier pomidorowy
1 mały ketchup pikantny
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka octu winnego
papryka marynowana
ogórki konserwowe
cebula
pieprz
1 ząbek czosnku



Przygotowanie

Po pierwsze upewniamy się, że kanie są faktycznie kaniami. Jeśli nie jesteśmy pewni, wyrzucamy. Kanie myjemy, odrzucamy ogonki, większe kromy na połówki, obtaczamy w mące, jajku i smażymy na oleju na złoto. Cebulę kroimy w "piórka" i sparzamy wrzątkiem (będzie delikatniejsza). Ogórki i paprykę kroimy w drobną kostkę. Przecier pomidorowy, ketchup i olej mieszamy i zagotowujemy, doprawiamy sosem sojowym, miodem i octem winnym, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i pieprz. Ma być słodko-kwaśne. Jeśli mamy wrażenie, że któregoś składnika jest za mało, dodajemy więcej. Trudno podać dokładne proporcje wszystkich składników , gdyż zazwyczaj robię ten sos "na oko", a pasuje również do pulpecików mięsnych, nie tylko do kani.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz