sobota, 9 czerwca 2012

Makowiec z serem i orzechową nutą

Składniki

Ciasto makowe:
30 dag sparzonego i 3-krotnie zmielonego maku; 3 jabłka; 20 dag margaryny; 5 jajek; 1,5 szk. cukru; bakalie - ilość i rodzaj według gustu; aromat migdałowy; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 8 łyżeczek kaszy manny

Ciasto serowe:
1/2 kg zmielonego sera; 15 dag margaryny; 3 jajka; 1 łyżka mąki ziemniaczanej; 20 dag cukru; aromat pomarańczowy; bakalie

Ciasto orzechowe:
4 jaja; 10 dag zmielonych orzechów; 2 łyżki mąki pszennej; 5 łyżek cukru pudru; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia







Przygotowanie



Margarynę rozpuścić. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka utrzeć z cukrem, dodać margarynę, jabłka, mak, kaszę manną, proszek do pieczenia, aromat i bakalie. Masę przełożyć do formy wyłożonej pergaminem.

Utrzeć żółtka z cukrem. Dodać ser, mąkę, roztopioną margarynę i dalej ucierać. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do sera, dodać bakalie, lekko wymieszać. Masę serową wyłożyć na mak.

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać orzechy, resztę składników, nadal ucierać. Na końcu dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie wymieszać. Ciasto orzechowe wyłożyć na masę serową.

Całość piec około 60 minut w temperaturze 180'C. Po wystudzeniu dowolnie udekorować. U mnie biała polewa z niezawodnego przepisu megii013 - polecam.

* ciasto na dużą blachę
* udanych wypieków ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz