środa, 6 czerwca 2012

Kurczak w sosie śmietanowo-curry

Składniki

0,5 kg części dowolnych z kurczaka
100 - 200 ml śmietany 18%
1 łyżka (2 jeśli śmietany 200 ml) ciemnego sosu sojowego
1 cebula dymka ze szczypiorem
2 łyżki curry

ryż



Przygotowanie

ryż ugotuj na sypko - gotowy ;)

Kurczaki obsmażamy około 10 minut na patelni na oleju. Jak już się dobrze zarumienią dodajemy pokrojoną dymkę - wszystko wsypujemy do kurczaków, chwilę smażymy dalej do zeszklenia.
Robimy sos: do śmietany dodajemy (ilość śmietany nam warunkuje ilość sosu) sos sojowy i curry, mieszamy, dodajemy do kurczaków, znowu chwilę jeszcze smażymy. Gotowe.

Potrawę podajemy z ryżem. Zielone dodatki według uznania, sałata, ogórki, co tam chcecie.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz