poniedziałek, 18 czerwca 2012

Szpinak zasmażany, przygotowywanie szpinaku

Składniki

Dla 4 osob
80 dag szpinaku
3 dag masla lub margaryny
1/4 litra mleka
3 dag maki
1 zabek czosnku
sol

RADA:Zamiast czosnku szpinak mozna przyprawic galka muszkatolowa lub zrumieniona cebula.



Przygotowanie

1.Swiezy szpinak przebrac, oplukacw duzej ilosci zimnej wody.Odciac korzonki, wlozyc do rondla, zalac woda lekko osolic i krotko gotowac na silnym ogniu. W czasie gotowania od czasu do czasu zamieszac.
2.Gdy szpinak bedzie miekki, odcedzic, dokladnie osaczyc, przyciskajac lyzka do dna cedzaka.Nastepnie przpuscic przez maszynke lub posiekac.
3.Maslo stopic dodac make i zasmazke (nie rumienic!). Zasmazke rozprowadzic mlekiem, zagotowac, jesli jedt bardzo gesta, dodac wywar ze szpinaku.
4.Czosnek roztrzec ze sczypta soli, wlozyc do szpinaku, dodac zasmazke, wszystko razem wymieszac, po czym mocno podgrzac, ale nie gotowac.
SMACZNEGO. Szpinak zasmazany to znakomity dodatek do jajek sadzonych lub ugotowanych na twardo, oraz ziemniakow i grzanek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz