sobota, 2 czerwca 2012

Sałatka fasolowa

Składniki

pół szklanki czarnej fasoli (albo fasoli kidney)

pól szklanki małej białej fasoli

pół szklanki soi

pół szklanki fasoli kolorowej drobnoziarnistej

puszka zielonego groszku

5 ogórków konserwowych

strąk czerwonej papryki

puszka kukurydzy

3/4 woreczka ryżu

5 grubszych plastrów sera żółtego

1 jabłko

pół łyżeczki suszonej pietruszki albo posiekana świeża

2 czubate łyżki majonezu

sól, pieprz, ostra papryka

łyżeczka musztardy




Przygotowanie

Fasole i soję namoczyć na noc w wodzie w odzielnych garnuszkach. Następnego dnia ugotować każdą osobno w świeżej wodzie do miękkości, soląc pod koniec. Ugotować ryż na sypko. Ostudzić. Pokroić paprykę, jabłko, ogórki i ser w niedużą kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, musztardę i przyprawy. Schłodzić w lodówce.
Ja lubię tę sałatkę na ostro.

Jeśli nie macie czarnej fasoli, zastąpcie ją puszkową czerwoną fasolą kidney. Białą fasolę też można użyć z puszki. Lenistwo podpowiada mi, żeby wziąć też zieloną fasolkę z puszki i soczewicę gotowaną z woreczka zamiast soi. Chodzi po prostu o to, żeby sałatka składała się z jak największej ilości fasolek, a jakich - to już musicie sami wybrać, które lubicie najbardziej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz