wtorek, 12 czerwca 2012

Lekkie muffiny czekoladowe z jabłkiem

Składniki

składniki suche:
260 g mąki pszennej
120 g cukru
2 łyżki kakao (20 g)
1/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta chili

składniki mokre:
250 ml mleka kokosowego
125 g masła
1 roztrzepane jajko
20 g gorzkiej czekolady

100 g kwaśnego jabłka obranego i pokrojonego na cząstki



Przygotowanie

Suche składniki ciasta wymieszać w misce.
W rondelku rozpuścić masło z czekoladą, ciągle mieszając, by się połączyły. Przestudzić, po czym wymieszać z mlekiem i jajkiem.

Mokre składniki połaczyc z suchymi. Nie miksować, tylko rozmieszać np. widelcem.

Piekarnik nagrzać do 180oC. Foremki do muffinów wysmarować masłem lub wyłożyć papilotkami. Napełnić ciastem w 3/4 i do każdego ciastka włożyć cząstkę jabłka.

Piec ok 20 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy są suche w środku. Jeśli tak, wyjąć z formy. Smakują wyśmienicie zarówno ciepłe jak i zimne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz