piątek, 8 czerwca 2012

Steki z zielonym- marynowanym pieprzem

Składniki

2 steki ( mięso dowolne byle chude, najlepiej smakuje z filetem z indyka)
1 słoik zielonego pieprzu w zalewie koniakowej (100g) - innymi słowy pieprz marynowany
1 śmietana 22% (musi być gęsta, najlepiej homogenizowana)
2 kieliszki anyżówki ( najlepiej włoskie Sambucco ale może też być greckie Ouzo)
1 szklanka bulionu
sól, pieprz, vegeta, mąka




Przygotowanie

steki posolić, popieprzyc i opruszyć mąka.

Obsmażyć na tłuszczu. Dodać bulion, zielony pieprz ( razem z zalewą w której był) i anyżówke i dusić przez ok. 10 minut ( aż mięsko będzie miekkie).

Wyjąć mięso i przygotować sos. Do gotowego wywaru dodać śmietanę i doprawić ewentualnie do smaku vegetą. Jeżeli sos jest zbyt rzadki zagęścić mąką.
Najlepiej podawać z gotowanymi ziemniakami ale równie dobrze smakuje z ryżem.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz