środa, 6 czerwca 2012

Tort z truskawkami i ajerkoniakiem

Składniki

- 6 jaj


- 15 dag cukru


- 10 dag mielonych orzechów laskowych


- 10 dag startej mlecznej czekolady


- 15 dag mąki


- 1 łyżeczka proszku do pieczenia


- szczypta soli


NADZIENIE:


- 25 dag truskawek


- pół litra kremówki


- 2 łyżeczki cukru pudru


- 1 opakowanie usztywniacza do śmietany (śmietan-fix)


- 1 szklanka ajerkoniaku





Przygotowanie

1. Żółtka ubić z cukrem i 6 łyżkami wody na jasny krem. Białka ubić w solą. Delikatnie połaczyć obie masy. Dodać przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, mielone orzechy i czekoladę. Piec 45 min. w 180-2000C. Ciasto ostudzić i przekroić w poprzek najlepiej długim nożem lub nicią.

2. Truskawki umyć, oczyścić pokroić na małe kawałki (zostawić kilka do dekoracji). Schłodzoną śmietanę ubić dodając cukier i śmietan-fix. Do połowy masy dodać truskawki. Ciasto nasączyć ajerkoniakiem, zostawiając trochę do polania ciasta. Na jeden spód wyłożyć śmietanę z truskawkami, nakryć drugim spodem, wyłożyć resztę śmietany na górę i boki. Tort polać resztą ajerkoniaku, udekorować truskawkami, tartą czekoladą i płatkami z migdałów.

 

SMACZNEGO!!!

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz