Składniki
- 200 ml śmietany 30 %,
- 2 serki mascarpone,
- biszkopty (najlepiej podłużne, z cukrem),
- cukier puder,
- kakao,
- amaretto,
- kawa,
- płatki migdałowe,
- wiśnie kandyzowane
- starta gorzka czekolada
Przygotowanie
Mój sposób na pyszne włoskie tiramisu
Ubijamy śmietanę (razem z 2 łyżkami cukru pudru). Serki mascaropne mieszamy z 2 łyżkami cukru pudru. Do serków dodajemy śmietanę. Mieszamy. Parzymy mocną kawę (filiżanka). Po wystudzeniu dodajemy do niej amaretto (ja daję ok. 2 łyżek). W tak przygotowanym "sosie" maczamy z dwóch stron biszkopty (niezbyt długo). Układamy je w dowolnym naczyniu, aby przykryły całe dno. Następnie na biszkopty nakładamy masę śmietanową. Znowu układamy biszkopty i masę (powstaną 4 dość cienkie warstwy). Całość posypujemy kakao, czekoladą. Na brzegach układamy wiśnie, w środku płatki migdałów. Tiramisu wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. To chyba najprostszy przepis na świecie, choć zaskakuje przepysznym smakiem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz