wtorek, 12 czerwca 2012

Rogaliki drożdżowe pyszne

Składniki




500 g mąki
40 g świeżych drożdży
250 ml kwaśnej śmietany 18%
2 jaja
100 g cukru
80 g masła
słoik powideł (marmolady) 280 g lub nadzienie wg własnego pomysłu

1 jajo do posmarowania wierzchu






Przygotowanie

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Dodać mąkę, jaja, roztopione i przestudzone masło i szczyptę soli. Dokładnie wyrobić ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1h do wyrośnięcia. Stolnicę oprószyć mąką. Rozwałkować ciasto na okrągły placek.



Pociąć na trójkąty. Na każdym położyć nadzienie. Zwinąć w rogalik. Posmarować rozmąconym jajem. Piec ok. 10 minut w 180 stopniach (np. w termoobiegu). Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.



Rogaliki z tego przepisu wychodza miękkie jak bułeczki. Pyszne:))

Wychodzi ok. 40 sztuk.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz