środa, 6 czerwca 2012

Salatka z gravlax w koszyku

Składniki




650 g marynowanego lososia
1/2 pory
6 ugotowanych srednich ziemniakow ( zimnych )
4 jajka ugotowane na twardo ( zimne )
3 lyzki sosu musztardowego
sok z cytryny
sol i swiezo mielony bialy pieprz do smaku

Opakowanie okraglego twardego chleba szwedzkiego  - "tunnbrod" ( Wasa )

Swiezy szczypiorek do dekoracji



Przygotowanie

  
   

To moja metoda na robienie koszykow. U nas mozna kupic gotowe , ale kosztuja dosyc duzo. Wlozylam rowniez przepis na "tunnbrod" w moich przepisach.Powodzenia.



1. Lososia pokroic na male kawalki. Posiekac pore na drobno.Ziemniaki pkroic na drobna kostke. Posiekac jajka. 
2. Wymieszac wszystko razem delikatnie z sosem musztardowym i doprawic do smaku sokiem ( pare kropli ) z cytryny, sola i pieprzem.

3. Zagotowac wode w garnku, polozyc ruszt z piekarnika na garnek. Klasc po jednym placku chleba i przykryc sciereczka. Miekki chleb klasc na szklanki odwrocone do gory nogami i rekami formowac "koszyczki", przyciskajac chleb do szklanki. Zostawic "koszyczki" do ostudzenia. Zrobia sie twarde.

4. Nakladac salatke do "koszykow" i dekorowac posiekanym szczypiorkiem.Kto lubi moze serwowac jeszcze cwiartki cytryn.

5. Sos musztardowy:

1 lyzka szwedzkiej musztardy ( slodkawa i  lagodna w smaku )
1 lyzka musztardy Dijon
1/2 lyzki cukru
1/2 lyzki czerwonego octu winnego
75 ml neutralnego oleju np: rzepakowy

Utrzec skladniki w misce, dodawac olej po trochu i trzepac pozadnie caly czas, az sos zrobi  sie gesty i cukier sie rozpusci.

Smacznego grazyna 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz