wtorek, 12 czerwca 2012

Łosoś po kapitańsku

Składniki

Marynata:


1 op. majeranku


sól


pieprz ziołowy

Składniki:


1 płat fileta z łososia
ocet
1 kg cebuli
olej
sól
pieprz czarny




Przygotowanie

Łosoś po kapitańsku

Łososia należy zamarynować tzn. obsypać go z każdej strony (gubo) solą,pieprzem ziolowym i majerankiem. Następnie takiego łososia wstawiamy do lodówki na min.12 godz. by przeszedł przyprawami.
Po upływie 12 godzin wyciagamy lososia z lodówki i obmywamy go pod bierzącą woda z marynaty. Następnie kroimy go w kostkę (średniej wielkości),układamy na głębszej tacce i zalewamy octem. Łosoś musi przejść kwaśnym smakiem i śiąć się (zmieni kolor na jaśniejszy). W tym czasie kroimy cebulę w drobną kosteczkę.  Gdy losoś i cebula są gotowe układamy w misce warstwowo: cebula,sol,pieprz,kawałki łososia itd. Na sam koniec zalewamy wszystko olejem. Bardzo dobra potrawa na święta i inne okazje. Życzę smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz