środa, 6 czerwca 2012

Szybka sałatka na grill.

Składniki



1 sałata strzępiasta
2 pomidory
1 długi zielony ogórek
1/2 pęczka grubego szczypioru
sok z 1/2 limonki
olej z ziołami (ja użyłam oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami w oleju z ziołami)
sól, pieprz





Przygotowanie

Opłukaną sałatę osuszamy, rwiemy na mniejsze kawałki i rozkładamy na dużym, płaskim talerzu. Bardzo delikatnie solimy, skrapiamy sokiem z limonki i 3 łyżkami oleju z ziołami. Na wierzchu układamy pomidory pokrojone w ósemki lub grubą kostkę, ogórek w półplasterki. Całość posypujemy grubym, posiekanym szczypiorkiem. Znów lekko solimy, oprószamy pieprzem i skrapiamy 3-4 łyżkami oleju z ziołami. Polecam olej po pomidorach suszonych w oleju, jest bardzo aromatyczny a sałatka ma nietypowy smak.
Na wierzchu sałatki możemy rozłożyć pokrojoną w kostkę pierś kurczaka z grilla, ale wtedy potrawa już nie będzie jarska, choć smaczna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz