środa, 22 lutego 2012

Zupa z grzybami suszonymi

Składniki


część kurczaka, np. 2 udka;
5-10 dag grzybów suszonych, np. podgrzybki (wcześniej namoczone);
marchew (1 duża lub 2 małe);
pietruszka;
1/2 małego selera;
1/2 pora;
1/2 cebuli;
1,5 łyżki mąki + łyżka masła;
ewentualnie kostka rosołowa, np. wołowa lub drobiowa;
przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, ewentualnie maggi lub jarzynka);
ewentualnie śmietana lub mleczko do kawy;
makaron wg uznania.

Z podanych składników wychodzi ok. 3-3,5 litry zupy.


 





   




Przygotowanie

Uwaga! Grzyby i rosół gotujemy w dwóch osobnych garnkach!

Grzyby zalewamy zimną wodą (ok. 3 szkl.) i pozostawiamy na noc. Następnego dnia, nie zmieniając wody, gotujemy do miękkości, nawet 1,5-2 godz. Jeśli woda nadmiernie odparuje, uzupełniamy jej brak.

W drugim garnku gotujemy rosół. Mięso zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego i trochę soli. Kiedy rosół zacznie się gotować, a mięso odrobinę zmięknie, dorzucamy pokrojone w plasterki marchew, pietruszkę i por oraz seler w kawałku. Dodajemy opieczoną nad palnikiem cebulę i ew. kostkę rosołową. Gdy rosół się ugotuje, a mięso będzie miękkie, wyjmujemy je i zjadamy ze smakiem. 

Przyszedł czas na połączenie naszych wywarów.   
Przelewamy grzyby wraz z wywarem do rosołu i jeszcze chwilę gotujemy. Na maśle podsmażamy mąkę, aż zbrązowieje i dodajemy do zupy (ja zawsze do mąki dodaję trochę wywaru i przecedzam do garnka przez sitko, żeby nie było grudek). Całość doprawiamy -  na końcu gotowania lub w trakcie. Można dodać odrobinę śmietany lub mleczka do kawy. Podajemy z makaronem.
                   


                           

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz