piątek, 3 lutego 2012

Mumie z nadzieniem z suszonych pomidorów

Składniki

4 piersi z kurczaka
płat ciasta francuskiego
jajko
suszone pomidory ze słoiczka
liscie bazylii
mozzarella
żólty ser np gouda
feta





Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 200*C. Rozwałkowane ciasta (jesli mamy gotowe np z lidla czy biedronki to wystarczy je rozwinac), wkładamy do lodówki na 20 minut. Po wyjeciu oczyszczony i osączony filet układamy na cieście, na niego kładziemy po 2 pokrojone drobno suszone pomidory, 2 liscie bazyli, troche fety, plaster mozzarelli i plaster żołtego sera gouda... zawijamy przeplatajac paseczki na zmianę na filecie. Pomiędzy paseczkami należy zostawić szczeliny, żeby para mogła uchodzić. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem (smarujemy same paski, nie szczeliny, żeby ciasto wyrosło) i do piekarnika na 25-30 minut aż będą złote i chrupkie. Pieczemy na papierze do pieczenia. Jeśli spód nie jest dostatecznie chrupki przykrywamy filety folią aluminiową i jeszcze trochę podpiekamy.
można zrobic tez z innym nadzieniem: pieczarkowym, szynka  kto co lubi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz