sobota, 25 lutego 2012

Śledzie w śmietanie z ziemniakami

Składniki

śledź (matias), 4szt,ziemniaki, 1kgśmietana 18%, ok 500ml,2 małe cebule2 duże jabłkakwasek cytrynowy,cukier.



Przygotowanie

Śledzie namoczyć aby wytraciły swoją sól, 2 godziny przed pokrojeniem wystarczy. Dla lepszego efektu można częściej zmieniać wodę. Później pokroić w kawałki (wedle uznania, jak kto woli, małe, duże),ziemniaki ugotować w mundurkach,cebulę i jabłka obrać i pokroić w drobną kosteczkę,w misce zmieszać śmietanę z kwaskiem cytrynowym i cukrem tak na słodko-kwaśno, w przygotowaną śmietanę wrzucić wymoczone i pokrojone śledzie, pokrojoną cebulę i jabłko. Wszystko wymieszać.Ziemniaki obrać z łupinek, pokroić na kawałki na tależu i polać przygotowaną śmietaną ze śledziem.

Jedzenie bardzo pyszne, często przygotowywane w piątki, aż ciężko się najeść.

Polecam,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz