poniedziałek, 6 lutego 2012

Naleśniki z mięsem pod pomidorową kołderką kasiuli

Składniki

Sos pomidorowy:
4 duże łyżki przecieru pomidorowego (ok. 180 g)
½ szkl wody
1 kostka rosołowa
2 łyzki miodu
1 łyżeczka chilli
1 łyzeczka słodkiej papryki

Farsz:
400 g surowego (nie tłustego) boczku (lub innego mięsa
1 kostka rosołowa
2 marchewki
kilka piór pora
woda
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki sosu
1 jajo
1 cukinia (ok. 200g)
ok. 100 g tartego sera żółtego

Ciasto na naleśniki:
300 g mąki
1 jajo
3 łyżki śmietany 18%
1 szkl mleka
½ szkl wody
pieprz
sól
słodka papryka

olej do smażenia






Przygotowanie

W garnku podgrzewamy wszystkie składniki sosu.
Mięsko gotujemy w niewielkiej ilości wody z marchewką, kostką rosołową i porem (ok35 min). Mięso i warzywa odcedzamy, studzimy i mielimy. Mielimy również 2 surowe cebule i czosnek.Dodajemy jajo, pokrojoną cukinię i 3 łyżki sosu pomidorowego. Mieszamy, rozdzielamy na 4 części:
Wszystkie składniki ciasta na naleśniki dokładnie ze sobą mieszamy, smażymy 4 duże naleśniki. Na każdy naleśnik kładziemy porcję mięsa, zwijamy jak na krokiety: 4 naleśniki z farszem ciasno układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy serem, zalewamy sosem. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia ok 30 min (200 stopni):

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz