piątek, 24 lutego 2012

Pyszny bigosik

Składniki

1,5 kg.kapusty kiszonej
20 dag.surowego boczku
30 dag.łopatki b/k
20 dag.kiełbasy lub boczku wędzonego
1 łyżka przecieru pomidorowego
4 łyżki margaryny
2 łyżki mąki
maga
sól
pieprz
sypka papryka słodka 



Przygotowanie

Kapustę ugotować 1.5 godz. Boczek i łopatkę pokroić w niewielką kostkę,podsmażyć na 1 łyżce margarynie,a potem poddusić do miękkości z odrobiną soli i pieprzu,zrobić tak aby cały sos nie wyparował,bo wlejemy go do bigosu.Kiełbasę lub boczek kroimy w kostkę. Kapustę odcedzamy,dajemy do niej magę,pieprz,paprykę,przecier pomidorowy i mieszamy.Potem dodajemy,pokrojoną kiełbasę,łopatkę z boczkiem i sosik który został i mieszamy. Z pozostałej margaryny i mąki robimy zasmażkę i dodajemy do bigosu i dokładnie mieszamy.Zostawiamy na małym ogniu jeszcze 20 min.i mieszamy od czasu do czasu.

Ten bigos robię od kilku lat,a moja 4 letnia córka go uwielbia. Jak każdy bigos najlepszy jest na 2,3 dzień.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz