środa, 29 lutego 2012

Pijane śliweczki z serem i orzechami

Składniki

śliwki suszone bez pestek, najlepsze będą kalifornijskie (nasze polskie wędzone mają zbyt dymny posmak do tych koreczków)
100 ml brandy albo miodu pitnego
1 łyżka miodu
100 g serka twarożku Capri
1-2 łyżki jogurtu naturalnego
1 czubata łyżka posiekanych drobno albo zmielonych orzechów włoskich
do przybrania: 2 plasterki kandyzowanego kiwi

sos:
kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka miodu
1-2 łyżki posiekanych drobniutko albo zmielonych orzechów włoskich



Przygotowanie

pyszna i efektowna przekąska na przyjęcie



Śliwki włożyć do słoiczka i zalać brandy zmieszaną z miodem. odstawić na noc do lodówki.
Śliwki dokładnie osączyć (brandy można wypić albo dodać do innego dania). Serek rozetrzeć z jogurtem i posiekanymi orzechami. Wyłożyć o 0,5 łyżeczki na każdą śliwkę, koreczki nadziać na wykałaczki. Każdego posypać odrobiną rozdrobninych orzechów i ozdobić kawałeczkiem kandyzowanego kiwi. Podawać ułożone koliście na talerzu, z dodatkiem sosu.
Mało efektowny talerzyk zawinęłam po prostu w folię aluminiową i od razu nabrał "klasy" :-)

Sos: jogurt rozetrzeć z miodem i posiekanymi orzechami. Podawać do pijanych śliwek.

Jeśli na przyjęciu mają być dzieci proponuję namoczyć śliwki np. w mocnym naparze herbaty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz