wtorek, 21 lutego 2012

Humitas (gołąbki po chilijsku

Składniki

8   świeżych kolb kukurydzy z liśćmi, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu, łyżka masła, łyżeczka cukru, 1 posiekana cebula, 1/4 szklanki mleka (bardzo dobre jest zagęszczone - bez cukru), 1 wypestkowany pomidor sparzony i obrany ze skórki pokrojony w drobną kostkę, 2 roztrzepane jajka.
  



Przygotowanie

Tłumaczenie receptury
z http://www.recipesource.com/fgv/vegetables/02/rec0215.html  
Wyłuskać kukurydzę, zachować liście i kolby. Większe liście włożyć do wrzącej wody, gotować do zmięknięcia. Wyjąć i osuszyć. Rozgrzać masło na patelni, przesmażyć cebulę do zmięknięcia (bez rumienienia). Dodać pomidor, pieprz, cukier i sól, dusić 5-6 min. (niektórzy dokładają nieco zmiażdżonego czosnku.
  Dodać kukurydzę, jajka i mleko, ogrzewać mieszając 10 min. Nakładać 2 - 3 łyżki masy kukurydzianej na środek każdego liścia.  Zawijać brzegi liści, formując małe paczuszki (jeśli liście są zbyt małe można użyć 2 złożone na zakładkę) związać nitką. Kolby pozbawione ziaren włożyć na dno garnka z wrzącą, lekko osoloną wodą, na kolbach ułożyć humitas. Gotować na małym ogniu pod pokrywką pół godziny. Podawać gorące z ostrym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz