wtorek, 21 lutego 2012

Gyros- z pysznym sosikiem by Grzankos

Składniki

na sałatkę:
- 60 dkg piersi z kurczaka ( 2 podwójne filety)
- 1 kapusta pekińska
- 1 przyprawa "Gyros"
- 2 cebule czerwone
- ogórki konserwowe ( 6-7 sztuk)
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 puszka czerwonej fasolki konserwowej
- ketchup pikantny
- majonez

na sosik:
- duży gęsty jogurt naturalny
- 3 łyżki majonezu
- 4-5 ząbków czosnku
- sól, pieprz
- koperek






Przygotowanie

Sos:
Koperek posiekać.
Czosnek przepuścić przez praske.
Do joguru dodać koperek,czosnek i majonez, doprawić - i dokładnie wymieszać.

Sałatka:
Piersi pokroić w kostkę i usmażyć na oleju z przyprawą "Gyros"
( ja często marynuję mięso w przyprawie całą noc lub najpierw na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucam przyprawę,podsmażam,a dopiero potem mięsko ) - odstawić do przestudzenia.

W szklanym półmisku ( niezły efekt wizualny) układać warstwami:
1/2 drobno poszatkowanej kapusty mięso cebule drobno pokrojone w kosteczkę ogórki konserwowe drobno pokrojone w kosteczkę kukurydza warstwa ketchupu ( bez przesady,ale też nie żałować;) ) fasolka czerwona warstwa majonezu ( tak samo jak przy ketchupie;) ) 1/2 drobno poszatkowanej kapusty Całość polać sosem czosnkowym.

Wstawić na najlepiej całą noc do lodówki,aby składniki się przegryzły.

PYCHA!!!Wiem,że przepisów na tę sałatkę jest mnóstwo,ale nie omieszkam dodać również swojego- wypróbowanego i wychwalanego przez wszystkich gości:)
Sosik figuruje u mnie w przepisach jako "osobny przepis",gdyż jest bardzo uniwersalny i w mojej kuchni ma batdzo szerokie zastosowanie.

Przepis otrzymałam kilka miesięcy temu od przyjaciółki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz