piątek, 3 lutego 2012

Barbórka

Składniki

ciasto jasne:
4 jajka
1 szkl cukru
lyzeczka proszku do pieczenia
pol szkl maki
pol szkl maki ziemniaczanej

ciasto kakaowe:
6 jajek
1,5 szkl cukru
pol szkl maki ziemniaczanej
3/4 szkl maki pszennej
4 lyzki kakao
2 lyzeczki proszku do pieczenia

nadzienie:
puszka ananasow
puszka brzoskwin
galaretka zielona
galaretka pomaranczowa

masa:
1,5 kostki margaryny
1,5 szkl cukru pudru
8 lyzek mocnego zimnego naparu z kawy

2 galaretki wisniowe lub polewa czekoladowa



Przygotowanie

upiec ciasto jak na biszkopt w duzej tortownicy





upiec ciasto jak na biszkopt w tej samej tortownicy nastepnie wystudzone ciasto przekroic na 2 blaty po czym w obydwu blatach wyciac kieliszkiem dziury ale tak zeby po nalozeniu na siebie dwoch blatow otwory nie pokrywaly sie




przygotowane galaretki rozpuscic w troche mniejszej ilosci wody niz w przepisie odstawic do wystygniecia
ananasy i brzoskwinie odsaczyc pokroic w polcentymetrowa kostke



margaryne utrzec z cukrem pudrem na puch i caly czas ucierajac dodawac kawe




na jasny biszkopt wylozyc wieksza czesc masy i nalozyc pierwszy biszkopt kakaowy
w wyciete w nim otwory powkladac wymieszane z soba owoce nastepnie kazdy otwor zalac tezejaca galaretka na przemian zielona i pomaranczowa zeby bylo kolorowe nastepnie odstawic zeby galaretka calkowicie stezala
nastepnie rozsmarowac pozostala mase i polozyc drugi blat kakaowy i znow powkladac owoce i zalac galaretka
odstawic do stezenia na koniec na wierzch ciasta wylac galaretke wisniowa przygotowana wedlug przepisu albo polac polewa czekoladowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz