czwartek, 9 lutego 2012

Murzynek z jabłkami i kremem budyniowym

Składniki


ciasto:


250 g (kostka) margaryny,


 - 4 jajka,


 - 1,5* szkl. mąki,


 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia,


 - 4 łyżki kakao,


 - 4 łyżki mleka,


 - 1 szkl. cukru,



Krem budyniowy:


250 g masła roślinnego,


2 szkl mleka


4-6 łyżek cukru


3 łyżki mąki tortowej


1 budyń śmietankowy bądź waniliowy ze śmietankowym 


1 kg winnych jabłek,


lub  gotowe prażone jabłka 80 dag,


1galaretka owocowa (cytrynowa, pomarańczowa lub truskawkowa)


* szklanka o pojemności 250 ml.







Przygotowanie

Ciasto:

W rondlu rozpuścić margarynę, dodać cukier , kakao oraz mleko, stale mieszając chwilkę gotować do rozpuszczenie cukru. Następnie ostudzić i dodać żółtka. Wymieszać mikserem. Dodać mąkę z proszkiem i ponownie wymieszać mikserem .

Oddzielnie ubić białka i delikatnie wymieszać łyżką z masą.

Wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.

Piec 45 min w tem. 180 stopni C.

Krem budyniowy:

3/4 szkl. mleka odlać(w tym roztrzepać budyń z mąką) resztę zagotować z cukrem.Do gotującego mleka wlać rozmieszana make z budyniem i szybko mieszać aż zgęstnieje.

Jak budyń jest już letni to dodajemy do niego  po 2-3 łyżki masła i miksujemy.

Dolać troszeczkę gorącej wody żeby się lepiej miksował. Podczas  miksowania dodaće trochę soku cytrynowego lub kwasku cytrynowego dla lepszego smaku.

 Masa jabłkowa:

Jabłka pobieramy kroimy na ósemki, wkładamy do  garnka z grubym dnem  i  dusimy  podlewając je niewielką ilością  wody.  Gdy nam się  rozpadną na  masę  do  jabłek dodajemy  sypką galaretkę i mieszamy aż się rozpuści. Jeśli używamy gotowe prażone  jabłka to powoli je podgrzewamy. Wsypujemy galaretkę i czekamy, aż się rozpuści. Studzimy.

 Upieczony i wystudzony Murzynek  przekrawamy na kilka warstw (najmniej3-4) i  przekładamy go naprzemiennie  masą jabłkowa i  masą budyniową. Udekorować dowolnie, wg swego  uznania.. czekoladą,  wiórkami kokosowymi.itp

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz