środa, 15 lutego 2012

SUSHI- smaczna przekąska nie tylko z surową rybą

Składniki

- 125 g ryżu basmati
- ok. 2,5 łyżki octu ryżowego
- 1-2 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 2-3 liście sushi nori- prasowanych liści alg morskich
- pasta Wasabi (ew. bardzo ostry chrzan)
- wędzony łosoś, krewetki, paluszki krabowe
- mały, świeży ogórek



Przygotowanie

1. Ryż płuczemy i odsączamy. Zalewamy wodą i pozostawiamy na 30 min. Po tym czasie odlewamy wodę i ponownie zalewamy w proporcji 1 do 1.2.
Tak zalany ryż doprowadzamy do wrzenia , zmniejszamy gaz, przykrywamy i gotujemy 10 min. Następnie wyłączamy gaz i zostawiamy ryż pod przykryciem na 15 min. UWAGA! Przez cały ten czas nie wolno podnosić pokrywki!!!
2. Sos: mieszamy dokładnie ocet, sos sojowy (ja używam ten ciemny- grzybowy, najlepszy jest firmy Tao- Tao) i cukier. Ryż mieszamy dokładnie z sosem.
3. Na 2/3 liścia sushi nori rozkładamy część ryżu (zwilżonymi palcami, bo ryż się kleji). Na środku, wzdłuż smarujemy pasek pastą Wasabi lub chrzanem, kładziemy pokrojonego w cienkie paseczki ogórka a na to kawałeczki łososia albo krewetek albo paluszków krabowych. Zwijamy rulon i kroimy na plasterki grubości ok. 1,5 cm



Bardzo lubię sushi, jem je bardzo często dlatego postanowiłam wymyślić jego domową, moją własną wersję tak by nie wydać na nie majątku w Warszawskich restauracjach. Nazwa sushi często utożsamiana jest z surową rybą podczas gdy sushi są to suszone liście alg morskich. Sama surowa ryba podawana w restauracjach to sashimi.
Ja w domu rzadko robię sushi z surowej ryby. Zazwyczaj używam wędzonego łososia, paluszków krabowych albo krewetek. Dla mojej siostry, która ryb nie je, robię sushi z wędzonej polędwicy łososiowej (takiej surowej, tylko wędzonej a nie tej zwykłej- Sopockiej). Oryginalne sushi podaje się z pastą Wasabi i marynowanym imbirem. Wasabi można zastąpić bardzo ostrym chrzanem, należy jednak pamiętać by używać pasty ostrożnie bo jest bardzo ostra. Do sushi podaję też zawsze w malutkich miseczkach ciemny, grzybowy sos sojowy, tak by można było maczać w nim każdy kawałek sushi.
To z czym zrobicie sushi zależy od was, od tego co lubicie i jak bardzo wasze sushi będzie podobne do tego prawdziwego, bo w Japonii napewno nie jedli sushi z polędwicą:)) Sushi smakuje też wyśmienicie z kawiorem- można go włożyć do środka lub ułożyć po troszku na każdym plasterku.
Polecam tą przekąskę,ja bardzo ją lubię. Przekonała się do niej moja koleżanka która na dzwięk słowa "sushi" myślała: "surowa ryba" i krzywiła się.
Aha- sushi je się oczywiście pałeczkami:)))))  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz