środa, 22 lutego 2012

czekoladowy torcik barelina

Składniki

6 jajek
300 gram cukru
kilka kropel octu białego
3 łyżki kakao
50 gram czekolady w kostkach ( 25 gram gorzkiej i 25 gram slodkiej - lub tylko gorzka jak kto woli)

bita śmietana lub serek mascarpone - ilość dowolna
owoce - truskawki lub maliny - ilośc dowolna



Przygotowanie

ubić 6 białek na sztywno. Następnie powoli, bez pospiechu dodawać cukier. W czasie mieszania dodać kilka kropel octu - aby białka zachowały puszystość i skórka ciasta była chrupka.
po dokładnym wymieszaniu białek z cukrem dodać 3 łyżki kakao i posiekane kostki czekolady. Dokładnie i powoli wymieszać składniki łyżką, aż się połączą.

gotowe ciasto wylać na blat i wstawić do gorącego piekarnika 180 stopni. Piekarnik musi byc wcześniej rozgrzany aby skórka ładnie się zarumieniła, potem po minucie zmniejszyć temperature do 150 stopni. Piec ok 1 godziny - a najlepiej sprawdzać patyczkiem środek.

Po ostygnięciu na wierzch ciasta wyłożyć bitą śmietanę i owoce. Nie przejmować się pęknięciami tak ma byc :)

życze smacznego !!

z tego samego przepisu można robić ciasteczka zamiast jednego wielkiego tortu :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz