czwartek, 16 lutego 2012

zapiekanka makaronowa

Składniki


400 gram piersi z kurczaka,
200 gram pieczarek,
1 czerwona cebula,
1 zwykła cebula,
4 ząbki czosnku czosnku,
słoiczek przecieru pomidorowego,
400 gram sera,
250 gram makaronu rurki,
sól, pieprz,
olej,
oregano, bazylia.




Przygotowanie

Przygotowanie:
Pieczarki oraz cebulę pokroić i podsmażyć na patelni doprawiając solą i pieprzem. Na osobnej patelni usmażyć kurczaka doprawiając solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente. Zetrzeć ser.
Sos:
Do miseczki wlać przecier pomidorowy, dodać rozdrobniony czosnek oraz doprawić bazylią i oregano.
Zapiekanie:
Na dnie żaroodpornego naczynia wysypać połowę makaronu jaki mamy, położyć mięso oraz pieczarki z cebulą (również połowę), polać połową przygototwnego sosu i posypać startym żółtym serem, następnie położyć na wierzch drugą warstwę makaronu, mięsa oraz pieczarek i cebuli, polać resztą sosu i posypać startym serem.
Zapiekać około 10-15 minut (do roztopienia sera) w temperaturze około 180st C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz