sobota, 25 lutego 2012

Domowe Jagodzianki

Składniki

Na zaczyn:
1 paczuszka suchych drożdży (7g) lub 20 g świeżych
1/2 szkl. mleka
1/2 szkl. mąki
1/4 łyżeczki cukru

Na ciasto:
120 g masła
3/4 szkl. cukru
3 żółtka
1/2 szkl. mleka
1 cukier waniliowy
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka skórki z cytryny
3,5 szkl mąki

No i nadzienie:
25 dag. jagód
3/4 szkl. cukru

Do posmarowania:
1 żółtko
cukier





Przygotowanie

Zaczyn: drożdże, mąkę i cukier rozpuścić w letnim mleku i dokładnie wymieszać. Owinąć plastikową folią i zostawić na 30 minut.

W dużej misce ubić masło, dodać stopniowo cukier, następnie zaczyn.
Zmniejszyć obroty miksera i dodawać: żółtka, mleko, wanilię, skórkę, sól i mąkę.
Kiedy ciasto będzie gładkie, wyjąć, uformować kulę i owinąć w plastikową folię wysmarowaną masłem. Zostawić, żeby wyrosło na ok.60 minut.
Następnie podzielić ciasto na części (mi wyszło 14), z każdej z nich zrobić placuszek, wypełnić go jagodami wymieszanymi z cukrem. Uformować bułeczkę, posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać z wierzchu cukrem.

Piec w temp. 180 st.C. przez ok. 30 minut lub do czasu zarumienienia.

Całe...


...i w przekroju :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz