sobota, 17 marca 2012

Zupa krem ziemniaczany z gałką i imbirem

Składniki

0,5 kg ziemniaków
1 mały seler korzeniowy
10 dag boczku wędzonego
1 kostka bulionu warzywnego
1 kostka bulionu o smaku wędzonki
skórka z wędzonego boczku
210 ml słodkiej śmietanki 18 %
po 0,25 łyżeczki gałki muszkatałowej i imbiru
sól i biały pieprz do smaku



Przygotowanie

Do 1 litra wody wrzucić obrane i pokrojone w kawałki ziemniaki i seler. Dodać kostki bulionowe i skórę z boczku. Gotować do miękkości. Wyjąć skórę z boczku i wszystko zmiksować blenderem. Dolać śmietanę i doprawić do smaku przyprawami (ilości gałki muszkatalowej i imbiru podałem orientacyjnie- każdy powinien dostosować do swojego smaku...).
Boczek pokroić w cienkie paseczki i zesmażyć na patelni.
Zupę nalewać do miseczek i nałożyć do każdej po łyżeczce zesmażonego boczku.

Zupka niby prosta, ale bardzo wykwintna w smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz