sobota, 31 marca 2012

Gołąbki z kapustą - w środku czyli po cygańsku

Składniki

0.5 kg mięsa mielonego -farszu


0.10 dkg ryżu {czyli 1 woreczek}


0.25 dkg pieczarek


2 -3 cebule


30dkg kapusty szatkowanej drobno


2 jaja


1 litr bulionu


0.5 opakowania koncentratu pomidorowego w słoiku


przyprawy jak do mielonego


 





Przygotowanie

Pieczarki i cebule smażymy do miękkości.

Ryż gotujemy 10 minut .

Kapuste poszatkowaną posypujemy solą ,odstawiamy na 1 godz.wytrąconą wodę z solą odlewamy .

Do mięsa dodajemy jaja ,ryż ,usmażone pieczarki z cebulą ,przyprawy jakie lubimy ,

czasem potrzebna jest bułka tarta ,by uzyskać dobrą konsystencję .Dosypujemy tyle by dobrze się kleiły .

Bulion wlewamy do garnka w którym mają się gotować gołąbki dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiawmy następnie zagotowujemy .

 Wyrabiamy masę dodajemy kapustę ,dobrze mieszamy ,wyrabiamy kule .owale albo wałki ,obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy z wszystkich stron na złoto .Z patelni przekładamy obsmażone gołąbki do wrzącego bulionu i gotujemy 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz