Składniki
0.5 kg mięsa mielonego -farszu
0.10 dkg ryżu {czyli 1 woreczek}
0.25 dkg pieczarek
2 -3 cebule
30dkg kapusty szatkowanej drobno
2 jaja
1 litr bulionu
0.5 opakowania koncentratu pomidorowego w słoiku
przyprawy jak do mielonego
Przygotowanie
Pieczarki i cebule smażymy do miękkości.
Ryż gotujemy 10 minut .
Kapuste poszatkowaną posypujemy solą ,odstawiamy na 1 godz.wytrąconą wodę z solą odlewamy .
Do mięsa dodajemy jaja ,ryż ,usmażone pieczarki z cebulą ,przyprawy jakie lubimy ,
czasem potrzebna jest bułka tarta ,by uzyskać dobrą konsystencję .Dosypujemy tyle by dobrze się kleiły .
Bulion wlewamy do garnka w którym mają się gotować gołąbki dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiawmy następnie zagotowujemy .
Wyrabiamy masę dodajemy kapustę ,dobrze mieszamy ,wyrabiamy kule .owale albo wałki ,obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy z wszystkich stron na złoto .Z patelni przekładamy obsmażone gołąbki do wrzącego bulionu i gotujemy 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz