czwartek, 1 marca 2012

paszticada

Składniki

dania główne Składniki / meal compositions: 800 g mięsa wołowego
200 ml białego wina
100 ml deserowego wina
1 cebula
2 marchewki
2 liście laurowe
3 ząbki czosnku
1 łyżka pasty pomidorowej
gałązka rozmarynu
1 łyżka octu winnego
natka selera
szczypta gałki muszkatołowej
sól Plan / recipe:
[wersja do druku]





Przygotowanie

dania główne

Plan / recipe: Wołowinę obsypać solą i pieprzem, wrzucić na rozgrzaną oliwę, obsmażyć ze wszystkich stron.
Dodać pokrojoną czerwoną cebulę i marchewkę, lekko wymieszać, dodać liście laurowe i smażyć ok. 2 minuty.
Wrzucić czosnek, pomidory, igiełki rozmarynu i świeżo startą gałkę muszkatołową.
Dodać posiekaną natkę selera, wszystko podlać winem wytrawnym i deserowym, dusić do miękkości (ok. 1,5 godziny).
Mięso wyjąć, pozostawić w ciepłym miejscu, a sos zmiksować lub przetrzeć przez sito.
Mięso pokroić w poprzek włókien na plastry, polać sosem.
Podawać z kluseczkami ziemniaczanymi. [wersja do druku]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz