Składniki
2 pstrągi (lub 4 filety)
4 łyżki oliwy z pomidorów suszonych (ewentualnie zwykłej oliwy)
ok. 6 ziaren pieprzu
ok. 4 goździki
ok. 4 ziarna ziela angielskiego
ok. 2 łyżeczki vegety
ok. 1 łyżeczka świeżego tymianku
cytryna
pietruszka
Do takiej rybki polecam moją suróweczkę z pora:
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis43538.html#comments
Przygotowanie
Rybki oczyścić, umyć, odciąć łebki, ogonki. Wyciąć szkielet (jeśli lubimy zupy rybne szkielet schować do lodówki).
Każdy płat ryby kładę na folii, posypuję przyprawami (wszystkie przyprawy wrzucam do moździerza i zagniatam – świeże przyprawy nadadzą rybie intensywniejszy smak. Polewam oliwą pomidorową (mój tajny składnik, który ewentualnie można zastąpić oliwą).
Filety zawijamy w folię (szczelnie):
Ja robię tą rybkę na grillu piecze się ok 25 min. Ale z powodzeniem możemy ją upiec w piekarniku ok 20 min (180 stopni). Podajemy z plastrami cytryny i posiekaną świeżą pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz