piątek, 16 marca 2012

ryba po rosyjsku

Składniki

1/2 kg filetów ryby,
1 łyżka soku z cytryny,
1 mała główka białej kapusty (ok 1 kg),
2 duże cebule,
3 łużki miodu,
2 łyżki kaparów,
2 łyżki zielonych oliwek,
2 kiszone ogórki,
2 pomidory,
ser zółty oraz bułka tarta do posypania,
pieprz,
masło.



Przygotowanie

Filety ryby skropić sokiem z cytryny, posypać solą i białym pieprzem, wstawić do lodówki.
Kapustę poszatkować, wrzucić do garnka i udusić z 2 łyżkami masła, miodem i 1/2 szkl wody. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę drobno pokroić i usmażyć na maśle. Gdy kapusta będzie już miękka i odparuje woda, lekko ją wystudzić i dodać kapary, pokrojone w paseczki oliwki, pokrojone w kostkę ogórki kiszone oraz pokrojone w kostkę pomidory i usmażoną cebulę.
Żaroodporne naczynie posmarować masłem, na dnie ułożyć połowę uduszonej i wymieszanej z dodatkami kapusty, następnie ułożyć filety z ryby i przykryć drugą połową kapusty.
Posypać tartą bułką i żółtym serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.
(do kapusty można dodać zasmażkę)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz