środa, 21 marca 2012

Cappucino z serkami homogenizowanymi

Składniki

Składniki na biszkopt:

4 jaja
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek oliwy

Składniki na mase:

1 całe jajko
4 żółtka
1 szklanka cukru
1 kostka masła
2 szklanki mleka w proszku ( ale nie w granulkach !! ja daje mleko Moly )
3 serki homogenizowane o smaku waniliowym 
2 łyżki żelatyny
szklanka ciepłej wody

Poza tym należy przygotować:

2 paczki biszkoptów
opakowanie kawy cappucino,waniliowej (110 gram)
szklanka przegotowanej,gorącej wody
polewa czekoladowa lub orzechowa



Przygotowanie

 Przygotować biszkopt tzn.ubić białka z 4 jaj,dodać żółtka i cały czas miksując dodawać pozostałe składniki.Mase biszkoptową wylać do tortownicy i piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.Biszkopt po upieczeniu ostudzić.

Przygotować mase:1 całe jajko i żółtka zmiksować na biały puch,dodać masło,dalej miksować.Następnie dodać serki i mleko w proszku.Dalej miksować.
Na koniec dodać żelatyne rozpuszczoną w szklance wody.

Kawe cappucino rozpuścić w szklance gorącej wody.Nasączyć tą kawą upieczony biszkopt.Na to wylać połowe masy,potem układać namoczone w kawie biszkopty,na to wylać reszte masy i znów układać nasączone biszkopty.
Całość polać polewą.
 
Włożyć do lodówki do zastygnięcia. 

Ciasto może z powodzeniem zastąpić tort a przy tym nie jest pracochłonne.

                                 

Z pewnością można to ciasto zrobić z dowolnym cappucino-mnie kusi orzechowe i następnym razem takie właśnie zrobie.
                              
                                   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz