piątek, 23 marca 2012

Mango z cebulą

Składniki

-1 niedojrzałe mango
-1 cebula
-2 strączki suszonej ostrej papryki (lub pół łyżeczki pasty chili)
-pół łyżeczki kurkumy
-pół łyżeczki soli
-2/3 szklanki cukru
-ok. łyżeczki oleju do smażenia



Przygotowanie

Mango obierz, usuwając pestkę. Pokrój na kawałki o długości 3-4 cm i grubości 1 cm.

Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną papryczkę oraz cebulę pokrojoną w kostkę i podsmaż, aż cebula się zeszkli.

Następnie dodaj pokrojone mango, posyp kurkumą i solą. Dobrze wymieszaj wszystko i podgrzewaj na średnim ogniu pod przykryciem.

Gdy po paru minutach mango jest jeszcze jędrne dodaj cukier i wymieszaj dokładnie. Podgrzewaj całość na minimalnym ogniu tak długo, aż mango będzie miękkie.

Podawaj jak przestygnie.

 

Jest to danie z kuchni indyjskiej.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz