Składniki
Biszkopt ;
* 4 jajka
* 3/4 szklanki cukru
* 3/4szklanki mąki
* 1 łyżka oleju
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa ;
1,5 dużego kubka jogurtu naturalnego
2 śnieżki
2 galaretki ( smak uzależniony od owoców jakie użyjemy )
Wierzch ;
do wyboru -truskawki ,maliny ,wiśnie ,brzoskwinie z puszki
2 galaretki o smaku wybranych owoców (rozpuszczone w 2 szklankach wody )
Przygotowanie
Bizkopt
Oddzielić białka od żółtek.Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli .Do piany dodać cukier jeszcze chwilę ubijać, olej wymieszać z żółtkami , makę przesiać przez sitko z proszkiem do pieczenia.Do białek dodawać na przemian żółtka i mąkę delikatnie mieszając łyżką .
Ciasto przelać do tortownicy (26cm) wysmarowanej tluszczem i wysypanej bułką tartą i włożyć do piekarnika. Piec ok 40 min w temp 180 stopni .
Masa
Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wody odstawić do ostudzenia .
Śnieżkę ubić ze schłodzonym jogurtem ,dodać lekko tężejącą galaretkę ,jeszcze chwilę ubijać .
Masę przełożyć do tortownicy na upieczony biszkopt i odstawić do lodówki aż masa stężeje .Następnie na wierzchu ułożyć wybrane owoce i na nie wylać tężejącą galaretkę
Ciasto znika w mgnieniu oka ;) nie mam zdjęcia tego ciasta ale na podstawie tego przepisu zrobiłam tort tylko bez galaretki na wierzchu i na razie zamieszczę zdjęcie tego tortu .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz